Sposób przygotowania:
Śliwki w occie
Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i wodę, dodajemy goździki i cynamon i zagotowujemy – gotujemy 5 minut. Do gorącej zalewy wkładamy wydrylowane śliwki i zostawiamy je na 24 godziny.
Następnego dnia śliwki wyjmujemy z zalewy na miseczkę, zalewę ponownie zagotowujemy, wyłączamy i do gorącej ponownie wkładamy śliwki – odstawiamy na kolejne 24 godziny.
Trzeciego dnia śliwki wyjmujemy z zalewy i układamy je w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy śliwki w słoikach. Słoiki zakręcamy i stawiamy dnem do góry na desce, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnego dnia śliwki wyjmujemy z zalewy na miseczkę, zalewę ponownie zagotowujemy, wyłączamy i do gorącej ponownie wkładamy śliwki – odstawiamy na kolejne 24 godziny.
Trzeciego dnia śliwki wyjmujemy z zalewy i układamy je w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy śliwki w słoikach. Słoiki zakręcamy i stawiamy dnem do góry na desce, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
SylaUla