Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Śliwki w occie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Marynowane w occie śliwki może wymagają trochę cierpliwości ale ich smak wynagradza czas ich przygotowania, fajne na przekąskę.

Śliwki w occie

Składniki:

Śliwki w occie

 

Sposób przygotowania:

Śliwki w occie
Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i wodę, dodajemy goździki i cynamon i zagotowujemy – gotujemy 5 minut. Do gorącej zalewy wkładamy wydrylowane śliwki i zostawiamy je na 24 godziny.

Następnego dnia śliwki wyjmujemy z zalewy na miseczkę, zalewę ponownie zagotowujemy, wyłączamy i do gorącej ponownie wkładamy śliwki – odstawiamy na kolejne 24 godziny.

Trzeciego dnia śliwki wyjmujemy z zalewy i układamy je w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy śliwki w słoikach. Słoiki zakręcamy i stawiamy dnem do góry na desce, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.