Sposób przygotowania:
Kiszona kapusta emigrantów
Kapustę obrać z zewnętrznych uszkodzonych i podwiędniętych liści, opłukać i cienko poszatkować razem z cebulką (najwygodniej i najszybciej zrobić to robotem).
Kapustę przełożyć do dużej miski, połączyć z utartą marchewką oraz kminkiem. Całość posypać solą i dokładnie wymieszać dłonią, przy okazji nieco ją wygniatając. Nakryć miskę i pozostawić na 1-2 godziny, aż kapusta puści sok i znacznie straci na objętości.
Orzygotować świeżo wyparzone słoiki i pokrywki - napełnić słoiki kapustą mocno ugniatając, aby wypuścić w trakcie napełniania jak najwięcej powietrza. Wierzch kapusty powinien pokryć sok.
Do każdego słoika wlać po trochę świeżego wywaru z ugotowanych ziemniaków, słoiki lekko przymnkąć pokrywkami (nie dokręcając do końca), ustawić w naczyniu wyłożonym papierowym ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do fermentacji.
Kiedy kapusta jest już gotowa (ustała burzliwa fermentacja), powycierać dokładnie do sucha brzegii słoików i szczelnie zakręcić czystymi pokrywkami.
Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.
Kapustę przełożyć do dużej miski, połączyć z utartą marchewką oraz kminkiem. Całość posypać solą i dokładnie wymieszać dłonią, przy okazji nieco ją wygniatając. Nakryć miskę i pozostawić na 1-2 godziny, aż kapusta puści sok i znacznie straci na objętości.
Orzygotować świeżo wyparzone słoiki i pokrywki - napełnić słoiki kapustą mocno ugniatając, aby wypuścić w trakcie napełniania jak najwięcej powietrza. Wierzch kapusty powinien pokryć sok.
Do każdego słoika wlać po trochę świeżego wywaru z ugotowanych ziemniaków, słoiki lekko przymnkąć pokrywkami (nie dokręcając do końca), ustawić w naczyniu wyłożonym papierowym ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do fermentacji.
Kiedy kapusta jest już gotowa (ustała burzliwa fermentacja), powycierać dokładnie do sucha brzegii słoików i szczelnie zakręcić czystymi pokrywkami.
Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.