Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kiszona kapusta emigrantów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nietypowy (i znacznie szybszy od tradycyjnego) sposób na zakiszenie kapusty w słoikach. Już po +/-7 dniach (zależnie od temp. otoczenia) kapusta jest gotowa do jedzenia.

Kiszona kapusta emigrantów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kiszona kapusta emigrantów

 

  • kapusta biała 1,2 kg
  • sól 1 łyżka
  • marchewka 1 duża
  • cebula średnia
  • kminek cały 1 łyżeczka
  • wywar z ziemniaków 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta emigrantów
Kapustę obrać z zewnętrznych uszkodzonych i podwiędniętych liści, opłukać i cienko poszatkować razem z cebulką (najwygodniej i najszybciej zrobić to robotem).

Kapustę przełożyć do dużej miski, połączyć z utartą marchewką oraz kminkiem. Całość posypać solą i dokładnie wymieszać dłonią, przy okazji nieco ją wygniatając. Nakryć miskę i pozostawić na 1-2 godziny, aż kapusta puści sok i znacznie straci na objętości.

Orzygotować świeżo wyparzone słoiki i pokrywki - napełnić słoiki kapustą mocno ugniatając, aby wypuścić w trakcie napełniania jak najwięcej powietrza. Wierzch kapusty powinien pokryć sok.

Do każdego słoika wlać po trochę świeżego wywaru z ugotowanych ziemniaków, słoiki lekko przymnkąć pokrywkami (nie dokręcając do końca), ustawić w naczyniu wyłożonym papierowym ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do fermentacji.

Kiedy kapusta jest już gotowa (ustała burzliwa fermentacja), powycierać dokładnie do sucha brzegii słoików i szczelnie zakręcić czystymi pokrywkami.

Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.
Kiszona kapusta emigrantów
Kapustę cienko poszatkować i posolić wygniatając.
Kiszona kapusta emigrantów
Do kapusty dodać grubo utartą marchewkę i kminek.
Kiszona kapusta emigrantów
Ubitą w słoikach kapustę odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji.