WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Puszek walentynkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto puszek walentynkowy to ciasto na zimno na bazie mleczka zagęszczonego skondensowanego i galaretek.

Puszek walentynkowy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Puszek walentynkowy

 

  • 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego w kartoniku
  • 140 g serka waniliowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • kilkanaście okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Puszek walentynkowy

ETAP 1:

Tortownicę w kształcie serca wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, a boki owinąć dodatkowo folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty.

Galaretkę cytrynową rozpuścić razem z żelatyną w 3/4 szkl. gorącej wody i wystudzić. Mleko zagęszczone dobrze schłodzone ubić do potrojenia objętości. Wymieszać z serkiem waniliowym. Dolać powoli galaretkę i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wystudzić. Gęstniejąca wyłożyć na ciasto i ponownie schłodzić min. kilka godzin.

Przed podaniem wyjąć ciasto z tortownicy i wyłożyć na paterę.

Puszek walentynkowy
Tężejąca galaretka truskawkowa wyłożona na ciasto
Puszek walentynkowy
Puszek walentynkowy
Serek waniliowy dodany do ubitego mleczka zagęszczonego
Puszek walentynkowy
Ubite mikserem mleczko zagęszczone do potrojenia objętości
Puszek walentynkowy
biszkopty ułożone w blaszce
Puszek walentynkowy
kawałek ciasta po rozkrojeniu