Sposób przygotowania:
Szarlotka walentynkowaETAP 1:
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Masło, żółtka i śmietana powinny być zimne. Masło dodatkowo pokrojone na plasterki. Zagnieść szybko kruche ciasto. Ok. 2/3 ciasta zetrzeć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je ugnieść i posypać równomiernie bułką tartą.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i wymieszać z jabłkami. Wyłożyć na spód z ciasta.
Na wierzch zetrzeć resztę ciasta i dodatkowo posypać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Szarlotkę piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Dla mnie najlepiej smakuje schłodzona w lodówce.