Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Puszek z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lekkie i puszyste ciasto z wykorzystaniem mrożonych porzeczek. Niedługo będę go piekła z wszystkimi owocami sezonowymi po kolei, bo znika w mig :)

Puszek z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszek z porzeczkami

 

 

Sposób przygotowania:

Puszek z porzeczkami
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, wsypać cukier i zmiksować do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie miksując. Olej wlewać cienką strużką, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować na wolnych obrotach. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem (18x28cm), posypać czerwonymi porzeczkami (użyłam mrożonych). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 45 minut. Ostudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem
Puszek z porzeczkami
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, wsypać cukier i zmiksować do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
Puszek z porzeczkami
Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie miksując.
Puszek z porzeczkami
Olej wlewać cienką strużką, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować na wolnych obrotach.
Puszek z porzeczkami
Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem (18x28cm), posypać czerwonymi porzeczkami (użyłam mrożonych). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 45 minut.

Tagi:

jajko jajka