Sposób przygotowania:
Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem
Mąkę, cukier proszek do pieczenia wymieszać dodać pokrojoną margarynę oraz jajko, żółtko i białe wino i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min 1 godzinę. W tym czasie opłukać porzeczki oraz agrest i zasypać je cukrem odstawić na 20 minut. Białko ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i wymieszać z porzeczkami i agrestem.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je owoce wyłożyć na środek ciasta. Zawijać boki zostawiając środek otwarty.Piec w piekarniku na złoty kolor dół można piec nieco dłużej. Po upieczeniu ostudzić ciasto i można je posypać cukrem pudrem.
![Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/otwarte-ciasto-z-porzeczkami-i-agrestem-220315.jpg)
![Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/otwarte-ciasto-z-porzeczkami-i-agrestem-220316.jpg)
![Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/otwarte-ciasto-z-porzeczkami-i-agrestem-220317.jpg)
![Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/otwarte-ciasto-z-porzeczkami-i-agrestem-220318.jpg)