paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem

Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem

 

  • ciasto:
  • 25 dag margaryna
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka żółtko
  • 3/4 szklanki cukier
  • 2 szkalnki mąka
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 8 łyżek słodkie wino białe
  • Masa:
  • Porzeczki czarne
  • porzeczki czerwone
  • agrest
  • 1 sztuka białko
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukier
  • 1/2 szklanki cukier puder

Sposób przygotowania:

Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem
Mąkę, cukier proszek do pieczenia wymieszać dodać pokrojoną margarynę oraz jajko, żółtko i białe wino i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min 1 godzinę. W tym czasie opłukać porzeczki oraz agrest i zasypać je cukrem odstawić na 20 minut. Białko ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i wymieszać z porzeczkami i agrestem.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je owoce wyłożyć na środek ciasta. Zawijać boki zostawiając środek otwarty.Piec w piekarniku na złoty kolor dół można piec nieco dłużej. Po upieczeniu ostudzić ciasto i można je posypać cukrem pudrem.
Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem
Mąkę, cukier proszek do pieczenia wymieszać dodać pokrojoną margarynę oraz jajko, żółtko i białe wino i zagnieść ciasto.
Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem
opłukać porzeczki oraz agrest i zasypać je cukrem odstawić na 20 minut.
Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je owoce wyłożyć na środek ciasta.
Otwarte ciasto z porzeczkami i agrestem
Zawijać boki zostawiając środek otwarty.Piec w piekarniku na złoty kolor dół można piec nieco dłużej.