Sposób przygotowania:
Puszyste ciasto z rabarbarem
Rabarbar umyć i pokroić w kawałki.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Powoli wsypywać cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie miksując. Następnie wlewać cienkim strumyczkiem olej, cały czas miksując.
Na koniec wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.
Przełożyć ciasto do formy (średnica 23cm) wyścielonej papierem.
Na wierzchu rozsypać równo rabarbar, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 45-50 minut.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Powoli wsypywać cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie miksując. Następnie wlewać cienkim strumyczkiem olej, cały czas miksując.
Na koniec wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.
Przełożyć ciasto do formy (średnica 23cm) wyścielonej papierem.
Na wierzchu rozsypać równo rabarbar, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 45-50 minut.