Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie i proste do zrobienia pyszne ciasto z rabarbarem idealnie pasuje do popołudniowej, ulubionej herbatki.

Ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem

 

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru + trochę do posypania
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • Kilka gałązek rabarbaru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Jajka wbijamy do miski, dodajemy 3/4 szklanki cukru, miksujemy na puszystą masę, dodajemy śmietanę i olej, chwilkę miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy i całość mieszamy łyżką, bo ciasto jest dość gęste. Przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem (ja użyłam blaszki z separatorem, dzięki czemu ciasto po upieczeniu było pokrojone na równe kawałki). Na cieście umieszczamy rabarbar, całość posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 45 minut.
Ciasto z rabarbarem
Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki
Ciasto z rabarbarem
Jajka ubijamy cukrem za pomocą miksera na puszystą masę
Ciasto z rabarbarem
Po dodaniu mąki mieszamy łyżką bo ciasto jest gęste
Ciasto z rabarbarem
Ciasto umieszczamy w blaszce posypujemy rabarbarem i cukrem

Tagi:

jajko jajka