Sposób przygotowania:
Ciasto StokrotkaETAP 1:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję partiami cukier i ucieram, aż masa będzie lśniąca. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy białkowej.
Mieszam łopatką do połączenia się składników. Na końcu dodaję ocet, wymieszam i przekładam ciasto do blaszki o wym. 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 2:
Żółtka ucieram z cukrem na puch. Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy żółtkowej.
Na końcu wlewam ocet.. Mieszam łopatka, aż ocet się wchłonie.
Nabieram po łyżce masę i z impetem wrzucam na ciasto białe, tak by ciasto żółte wbiło się w ciasto białe.
ETAP 3:
Nagrzewam piekarnik do 175°C i wstawiam ciasto na ok 20 min. Następnie zmniejszam temp. do 150°C i piekę jeszcze przez 15-20 min.
Zimne ciasto kroję na dwie części.
ETAP 4:
Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję po łyżce śmietanę, galaretkę rozpuszczam we wrzątku i lekko tężejącą dodaję do masy maślanej.
Wykładam na spód ciasta, nakrywam drugim blatem i wstawiam do lodówki, aż masa całkowicie stężeje.