Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać żółtka, rozpuszczoną czekoladę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Lekko zmrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno przygotowanej formy. (pozostawić kawałeczek do posypania po wierzchu.) Na ciasto wyłożyć obrany, pokrojony na kawałeczki rabarbar, oprószyć cukrem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny. Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Piankę wyłożyć na rabarbar, posypać pozostałym startym ciastem. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 40-15 minut.