Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z rabarbarem i słodką bezą jest rewelacyjne.

Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką

 

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 5 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać żółtka, rozpuszczoną czekoladę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Lekko zmrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno przygotowanej formy. (pozostawić kawałeczek do posypania po wierzchu.) Na ciasto wyłożyć obrany, pokrojony na kawałeczki rabarbar, oprószyć cukrem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny. Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Piankę wyłożyć na rabarbar, posypać pozostałym startym ciastem. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 40-15 minut.
Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką
Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką
Ułożyć pokrojony rabarbar i posypać odrobiną cukru
Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką
Posypać startym ciastem i włożyć do piekarnia

Tagi:

czekolada