Sposób przygotowania:
Piegowata kostka
Na początek białka oddzielić od żółtek. Ubijać białka na sztywno w trakcie dodając porcjami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku a gdy masa jest puszysta za pomocą rózgi dodać porcjami mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i chia.
Blaszkę o wymiarach 29 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Formę wstawić do piekarnika i piec biszkopt 40 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa blaty.
Do garnka wlać 2/3 mleka i razem z cukrem zagotować W reszcie mleka wymieszać budynie i mieszankę wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia i potem zakryć budyń folią spożywczą, wystudzić. Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń.
Do gotowej masy dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę i wymieszać. Do formy włożyć papier z pieczenia, umieścić placek, nasączyć go, rozsmarować konfiturę i wyłożyć masę, przykryć drugim blatem, nasączyć i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
Cukier puder wymieszać ze śmietanką, wyjąć z lodówki ciasto i polać je polewą. Na koniec na polewę zetrzeć na tarce czekoladę i ponownie wstawić ciasto do lodówki lub w inne chłodne miejsce do związania ciasta co ułatwi jego krojenie.
Blaszkę o wymiarach 29 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Formę wstawić do piekarnika i piec biszkopt 40 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa blaty.
Do garnka wlać 2/3 mleka i razem z cukrem zagotować W reszcie mleka wymieszać budynie i mieszankę wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia i potem zakryć budyń folią spożywczą, wystudzić. Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń.
Do gotowej masy dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę i wymieszać. Do formy włożyć papier z pieczenia, umieścić placek, nasączyć go, rozsmarować konfiturę i wyłożyć masę, przykryć drugim blatem, nasączyć i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
Cukier puder wymieszać ze śmietanką, wyjąć z lodówki ciasto i polać je polewą. Na koniec na polewę zetrzeć na tarce czekoladę i ponownie wstawić ciasto do lodówki lub w inne chłodne miejsce do związania ciasta co ułatwi jego krojenie.