Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Wieniec majowy z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Wieniec majowy to wiosenne ciasto z owocami upieczone z ciasta parzonego (inaczej ptysiowego) przełożone masą budyniową.

Wieniec majowy z truskawkami

Składniki:

Wieniec majowy z truskawkami

Ciasto parzone

Masa budyniowa

Sposób przygotowania:

Wieniec majowy z truskawkami
Do garnka wlej wodę i dodaj masło, kiedy masło się rozpuści a całość zacznie się mocno gotować dodaj mąkę mieszając energicznie drewnianym wałkiem aż powstanie gładkie ciasto odchodzące od garnka. Po ostudzeniu do ciasta dodaj proszek do pieczenia i stopniowo wbijaj po jednym jajku stale miksując.

Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj je na blachę wyłożoną pergaminem formując w kształt wieńca, ciasto piecz w 200 stop przez 25 min po czym w 180 przez kolejne 35min.

W między czasie przygotuj krem, pół szklanki mleka roztrzep z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, po czym dodaj gorące mleko, całość przelej do garnka dodaj śmietankę oraz cukier i zagotuj.

Ciepłe masło ubij mikserem i dodawaj do niego ostudzoną masę budyniową.

Upieczony i ostudzony wieniec przetnij na pół po czym przełóż je warstwą masy budyniowej i kawałkami truskawek, gotowe ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny.