Sposób przygotowania:
Wieniec majowy z truskawkami
Do garnka wlej wodę i dodaj masło, kiedy masło się rozpuści a całość zacznie się mocno gotować dodaj mąkę mieszając energicznie drewnianym wałkiem aż powstanie gładkie ciasto odchodzące od garnka. Po ostudzeniu do ciasta dodaj proszek do pieczenia i stopniowo wbijaj po jednym jajku stale miksując.
Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj je na blachę wyłożoną pergaminem formując w kształt wieńca, ciasto piecz w 200 stop przez 25 min po czym w 180 przez kolejne 35min.
W między czasie przygotuj krem, pół szklanki mleka roztrzep z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, po czym dodaj gorące mleko, całość przelej do garnka dodaj śmietankę oraz cukier i zagotuj.
Ciepłe masło ubij mikserem i dodawaj do niego ostudzoną masę budyniową.
Upieczony i ostudzony wieniec przetnij na pół po czym przełóż je warstwą masy budyniowej i kawałkami truskawek, gotowe ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny.
Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj je na blachę wyłożoną pergaminem formując w kształt wieńca, ciasto piecz w 200 stop przez 25 min po czym w 180 przez kolejne 35min.
W między czasie przygotuj krem, pół szklanki mleka roztrzep z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, po czym dodaj gorące mleko, całość przelej do garnka dodaj śmietankę oraz cukier i zagotuj.
Ciepłe masło ubij mikserem i dodawaj do niego ostudzoną masę budyniową.
Upieczony i ostudzony wieniec przetnij na pół po czym przełóż je warstwą masy budyniowej i kawałkami truskawek, gotowe ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny.
misia5
SylaUla