SUPERPRZEPIS

Krucho-drożdżowe ciasto z rabarbarem

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Krucho-drożdżowe ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Szybkie i bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Warto z niego korzystać póki mamy sezon na rabarbar.

Składniki:

Krucho-drożdżowe ciasto z rabarbarem

 

  • Ciasto
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 dkg drożdży
  • Dodatkowo
  • 40 dkg rabarbaru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Krucho-drożdżowe ciasto z rabarbarem
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i starannie łączymy z mąką. Następnie dodajemy jajko, żółtka, cukry oraz proszek. Na końcu wlewamy drożdże rozpuszczone w śmietanie. Zagniatamy ciasto. Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Na cieście układamy przygotowany rabarbar. Posypujemy cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na pasy. Układamy na cieście tworząc kratkę. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temp. 165-170 stopni. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Krucho-drożdżowe ciasto z rabarbarem
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i starannie łączymy z mąką. Następnie dodajemy jajko, żółtka, cukry oraz proszek. Na końcu wlewamy drożdże rozpuszczone w śmietanie. Zagniatamy ciasto.
Krucho-drożdżowe ciasto z rabarbarem
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki.
Krucho-drożdżowe ciasto z rabarbarem
Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Na cieście układamy przygotowany rabarbar. Posypujemy cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym.
Krucho-drożdżowe ciasto z rabarbarem
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na pasy. Układamy na cieście tworząc kratkę. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temp. 165-170 stopni. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.