Sposób przygotowania:
Krucho-drożdżowe ciasto z rabarbarem
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i starannie łączymy z mąką. Następnie dodajemy jajko, żółtka, cukry oraz proszek. Na końcu wlewamy drożdże rozpuszczone w śmietanie. Zagniatamy ciasto. Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Na cieście układamy przygotowany rabarbar. Posypujemy cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na pasy. Układamy na cieście tworząc kratkę. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temp. 165-170 stopni. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.
edytaha
zbysiowa
Netka
mysza75
gosia56
Katarzyna J.