Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy, a następnie wykładamy na ciasto.
3. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki. Rabarbar układamy na budyniu i posypujemy cukrem.
4. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Następnie wykładamy równomiernie na rabarbar.
5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Dobrze studzimy ( najlepiej kilka godzin, żeby budyń stężał ). Po tym czasie kroimy i podajemy.
Rady: Szklanka do odmierzania składników 250 ml.
2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy, a następnie wykładamy na ciasto.
3. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki. Rabarbar układamy na budyniu i posypujemy cukrem.
4. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Następnie wykładamy równomiernie na rabarbar.
5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Dobrze studzimy ( najlepiej kilka godzin, żeby budyń stężał ). Po tym czasie kroimy i podajemy.
Rady: Szklanka do odmierzania składników 250 ml.