Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Ponieważ sezon rabarbarowy już zaczął się na dobre to zapraszam na pyszne ciasto. Idealnie kruche i nie za słodkie, takie w sam raz. Rabarbar jest kwaśny, więc przełamuje słodycz ciasta, budyniu i kruszonki. Zapraszam:)

Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką

Składniki:

Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka

Kruszonka:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy, a następnie wykładamy na ciasto.

3. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki. Rabarbar układamy na budyniu i posypujemy cukrem.

4. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Następnie wykładamy równomiernie na rabarbar.

5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Dobrze studzimy ( najlepiej kilka godzin, żeby budyń stężał ). Po tym czasie kroimy i podajemy.



Rady: Szklanka do odmierzania składników 250 ml.