Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem
Rabarbar obrać , pokroić w plasterki i wymieszać z cukrem, odstawić na kilka minut, aby puścił sok.
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie cały czas ubijając dodać kefir i olej, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do płynnych składników, ucierać do uzyskania gładkiego ciasta na koniec dodać kilka kropli aromatu śmietankowego.
Formę 23 cm na 33cmwysmarować tłuszczem i wylać na dno ciasto z rabarbaru odlać nadmiar soku i posypać po wierzchu ciasta, rabarbar posypać kruszonką przygotowaną z masła, cukru i mąki. Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 40 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie cały czas ubijając dodać kefir i olej, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do płynnych składników, ucierać do uzyskania gładkiego ciasta na koniec dodać kilka kropli aromatu śmietankowego.
Formę 23 cm na 33cmwysmarować tłuszczem i wylać na dno ciasto z rabarbaru odlać nadmiar soku i posypać po wierzchu ciasta, rabarbar posypać kruszonką przygotowaną z masła, cukru i mąki. Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 40 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
edytaha
iziona
Drożdżowy będzie dzisiaj, właśnie wczoraj z myślą o nim ogołociłam działkę rodziców z rabarbaru bo to ciasto wyszło pyszne, ale drożdżowe to drozdżowe :)
Ewa