reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Drożdżowe racuszki z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Puszyste i pyszne placuszki z jagodami

Drożdżowe racuszki z jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe racuszki z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuszki z jagodami
Drożdże rozpuszczamy z 2 łyżkami cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia- musi podwoić swoją objętość. Jagody myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i posypujemy mąka - owoce nie będą opadać ma dół racuchów. Jajko z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli, ubijamy przez 3 min na puszystą pianę, dodajemy delikatnie mąkę, łyżkę octu i na końcu jagody. Smażymy na rozgrzanym oleju, ale na bardzo małym ogniu. Gotowe polałam musem malinowym ale można posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe racuszki z jagodami
Zaczyn musi dobrze wyrosnąć- inczej placuszki nie będą puszyste
Drożdżowe racuszki z jagodami
Ciasto trzeba wymieszać dokładnie, ale delikatnie po dodaniu jagód
Drożdżowe racuszki z jagodami
Żeby racuchy nie piły oleju trzeba dodać łyżke octu lub spirytusu

Tagi:

jajko jajka