kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Puszyste pancakes z syropem klonowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienią pyszne śniadanie to podstawa udanego dnia. Mam dla Was pyszne pancakes na kefirze. To ideał na chłodne poranki.

Puszyste pancakes z syropem klonowym

Składniki:

Puszyste pancakes z syropem klonowym

 

  • składniki:

 

  • 2 wiejskie jajka
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki stopionego masła

 

  • ponadto:

 

Sposób przygotowania:

Puszyste pancakes z syropem klonowym

ETAP 1:

Do dużej miski wlej kefir, masło i jajka, wymieszaj trzepaczką. Mąkę wymieszaj z cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Sypkie składniki dodawaj partiami do mokrych, dokładnie mieszaj trzepaczka aby nie powstały grudki. Odstaw ciasto na kwadrans.

Po tym czasie smaż małe placuszki na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty kolor ( łyżka oleju w zupełności wystarczy na jedną porcję) .

Nakładaj porcje łyżką, na jednego placuszka wystarczy łyżka ciasta.

Gotowe pankejki podawaj z syropem klonowym i grubo siekanymi orzechami pekan.

Z podanej ilości składników otrzymasz porcję dla czterech osób lub dwóch głodomorów.


Tagi:

pancakes