akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Lekkie pancakes truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lekkie, puszyste pancakes z dodatkiem truskawek, które z powodzeniem można zastąpić np. malinami. Idealne na śniadanko! Polecam! (przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi)

Lekkie pancakes truskawkowe

Składniki:

Lekkie pancakes truskawkowe

 

  • 120 g. mąki pszennej
  • 120 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka roztrzepane
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 200 ml mleka
  • 50 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szkl. pokrojonych w kostkę truskawek (lub malin)

Sposób przygotowania:

Lekkie pancakes truskawkowe
1. Suche składniki wymieszać. Wlać olej oraz roztrzepane jajka, dobrze wymieszać. Na koniec dodać pozostałe składniki (oprócz truskawek) i ponownie wymieszać do połączenia się składników. 2. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię, a następnie posypać je pokrojonymi truskawkami. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z syropem klonowym, miodem, truskawkami, orzechami. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka