Sposób przygotowania:
Puszysty mus czekoladowy
Czekoladę należy posiekać, włożyć do miski i zalać mlekiem. Miskę wstawić do naczynia z gorącą wodą. Mieszać aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i połową cukru pudru aż do uzyskania puszystego kremu. Dodać masę do ostudzonej czekolady. Delikatnie wymieszać. Dodać kakao, bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać resztę cukru pudru i nadal ubijać. Pianę wymieszać delikatnie z musem – powinniście w tym momencie na powierzchni musu obserwować wiele pękających pęcherzyków powietrza, co świadczy o tym, że mus będzie delikatny i puszysty. Przełożyć deser do kieliszków lub pucharków. Przybrać (posiekanymi M&M’sami, owocami, orzeszkami, listkami mięty...). Wstawić na 2 godziny do lodówki.