Donnna

Donnna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Puszysty omlet serowy - biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny, pożywny omlet o aromacie sera plesniowego i lekko biszkoptowej konsystencji.

Puszysty omlet serowy - biszkoptowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Puszysty omlet serowy - biszkoptowy

 

  • 2 duże jaja
  • 50 gram startego na grubych oczkach sera lazur lub innego z niebieską pleśnią
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • grubo zmielony czarny pieprz ( taki najepszy, ale nie jest konieczny grubo zmielony)

 

Sposób przygotowania:

Puszysty omlet serowy - biszkoptowy
Jajka roztrzepujemy z pieprzem i solą, dodajemy starty ser i mieszamy. Dosypujemy proszek do pieczenia z mąką i dokladnie łączymy. Odstawiamy na moment, aby pojawily się babelki. Patelnie nagrzewamy, możemy przesmarować tłuszczem, ja uzywam teflonowej więc robię go bez tłuszczu. Wylewamy na mocno nagrzaną i od razu zmniejszamy na średnie grzanie. Sprawdzamy - kiedy się zezloci od spodu, obracamy i nakrywamy patelnie. Czekamy i zezłocony podajemy sam, lub z bekonem, czy jogurtem. Smaczny bylby tez z zielona natką pietruszki czy tostem z masłem. Polecam , mimo proszku do pieczenia, który nie każdy akceptuje (można wtedy ubić białka). Smacznego sniadania :) lub kolacji!
Puszysty omlet serowy - biszkoptowy
Mieszamy skladniki - jajka, ser, mąkę, proszek do pieczniea, pieprz i sol
Puszysty omlet serowy - biszkoptowy
Smażymy na rozgrzanej patelni, zmniejszajac ogien i czekajac aż się zezłoci