Sposób przygotowania:
Puszysty omlet wg. mojego taty :)
Przepisu tego nauczył mnie mój tata. Często przyrządzał mi to danie gdy byłam dzieckiem. Pamiętam jak ogrzewał na kuchence gazowej duży talerz po to aby omlet szybko nie opadł :) Zawsze jego omlety będę uważać za najlepsze ale teraz przyrządzam je również sama :) 3 jajka rozbijamy i roztrzepujemy. Dodajemy śmietanę, mąkę i znów wieszamy. Tata używał zwykle do tego celu widelca ale ja osobiście wolę rózgę bo nie tworzą się grudy z mąki. Następnie dodaję sól oraz pieprz. W tym czasie na głębszej patelni rozgrzewam dużą ilość masła. Do masy jajecznej ostrożnie dodaje wodę gazowaną i łyżką powoli mieszam aby gaz wszedł w masę. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty i lekki w smaku. Na rozgrzane masło wlewam masę jajeczną i po około minucie przykrywam patelnie pokrywką i czekam aż jajka zetną się z wierzchu. Dzięki przykrywce nie trzeba przewracać omletu na drugą stronę. Jeżeli ktoś ma możliwość talerz można podgrzać. Smacznego