zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2399]

Puszysty sernik kawowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sernik z dodatkiem kawy rozpuszczalnej czyli coś dla wielbicieli kawy. Dodatkowo dekoracją jest kawa w czekoladzie. Tym razem sernik było długo pieczony w niższej temperaturze.

Puszysty sernik kawowy

Składniki:

Puszysty sernik kawowy

 

  • 1 kg ser do serników ( w wiaderku )
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • 3 łyzki kawy rozpuszczalnej ( w granulkach )
  • 400 g jogurtu greckiego

 

  • dodatkowo :
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • kawa ziarnista w czekoladzie
  • złote i białe perełki cukrowe
  • sos do deserów toffi

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik kawowy
Piekarnik nastawić na 125 stopni i na dno piekarnika ustawić naczynie z wodą.

Dno tortownicy wysmarować cieniutko masłem i rozłożyć dwie warstwy biszkoptów. Żółtka utrzeć z 1/2 cukru i cukrem waniliowym ale nie za długo, dodać budyń i jogurt, chwilę mieszać. Dodać ser, dokładnie wymieszać.

Białka ubić z drugą połową cukru, połowę piany dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Potem dodać resztę piany i wsypać kawę ( najlepiej taką w granulkach ) i znów bardzo delikatnie wymieszać masę, przełożyć ją do formy i wstawić formę do piekarnika.

Sernik piec około 150 minut, po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce.

Przed podaniem polać sosem toffi i udekorować ziarnami kawy w czekoladzie oraz złotymi i białymi perełkami cukrowymi.