SUPERPRZEPIS

Sernik "Inka" z kawową nutą

  • 12
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Sernik  "Inka" z kawową nutą

Sernik Inka- nietypowy i zaskakujący sernik. Przepis dostałam od znajomej- która zawodowo zajmuje się wypiekami ciast.

Składniki:

Sernik "Inka" z kawową nutą

 

  • Tortownica 22 cm średnicy

 

  • Ciasto:

 

 

  • 50g cukru

 

 

  • 2 żółtka

 

  • 2 1/2 łyżki kawy zbożowej "Inka"

 

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa

 

  • 180g serka wiejskiego ( ziarnistego, mały kubek)

 

  • 250g serka ricotta ( u mnie fresca)

 

 

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka

 

  • 1 cukier waniliowy

 

  • 1 budyń waniliowy ( u mnie z cukrem)

 

 

 

  • Polewa kawowa

 

 

  • 3 łyżki cukru

 

  • 2 płaskie łyżki kawy zbożowej "Inka"

 

 

  • 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Sernik "Inka" z kawową nutą
Ciasto: Przygotowujemy tak jak ciasto kruche- mąkę z proszkiem i zimnym masłem siekamy aż zrobi się kruszonka. Dodajemy resztę składników i ręcznie szybko wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i przenosimy do tortownicy wyłożonej ( dół) papierem do pieczenia. Ciastem wykładamy dół i bolki tortownicy Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Masa serowa: Serek wiejski w całości miksujemy blenderem. Ubijamy oba serki z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, skórkę i sok z cytryny, na końcu dodajemy śmietanę i budyń waniliowy. Masa jest bardzo rzadka!! Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Masę przelewamy na ciasto kawowe, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Na zimne wylewamy polewę.

Polewa: Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Do żelatyny dodajemy masło i ciągle mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia sie oby produktów i zagotowujemy Kakao i cukier mieszamy, wlewamy mleko- powstanie nam papka, do której wlewamy rozpuszczone masło z żelatyną i najlepiej mikserem wymieszać do połączenia się składników. Ciepłą, ale nie gorącą wylewamy na ciasto. Ozdabiamy np ryżem