Sposób przygotowania:
Sernik "Inka" z kawową nutą
Ciasto: Przygotowujemy tak jak ciasto kruche- mąkę z proszkiem i zimnym masłem siekamy aż zrobi się kruszonka. Dodajemy resztę składników i ręcznie szybko wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i przenosimy do tortownicy wyłożonej ( dół) papierem do pieczenia. Ciastem wykładamy dół i bolki tortownicy Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Masa serowa: Serek wiejski w całości miksujemy blenderem. Ubijamy oba serki z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, skórkę i sok z cytryny, na końcu dodajemy śmietanę i budyń waniliowy. Masa jest bardzo rzadka!! Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Masę przelewamy na ciasto kawowe, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Na zimne wylewamy polewę.
Polewa: Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Do żelatyny dodajemy masło i ciągle mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia sie oby produktów i zagotowujemy Kakao i cukier mieszamy, wlewamy mleko- powstanie nam papka, do której wlewamy rozpuszczone masło z żelatyną i najlepiej mikserem wymieszać do połączenia się składników. Ciepłą, ale nie gorącą wylewamy na ciasto. Ozdabiamy np ryżem
Masa serowa: Serek wiejski w całości miksujemy blenderem. Ubijamy oba serki z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, skórkę i sok z cytryny, na końcu dodajemy śmietanę i budyń waniliowy. Masa jest bardzo rzadka!! Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Masę przelewamy na ciasto kawowe, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Na zimne wylewamy polewę.
Polewa: Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Do żelatyny dodajemy masło i ciągle mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia sie oby produktów i zagotowujemy Kakao i cukier mieszamy, wlewamy mleko- powstanie nam papka, do której wlewamy rozpuszczone masło z żelatyną i najlepiej mikserem wymieszać do połączenia się składników. Ciepłą, ale nie gorącą wylewamy na ciasto. Ozdabiamy np ryżem
edytaha
reanja
dziękuję Edytko:)
edytaha
reanja
bardzo się cieszę:)
Ela Dz
reanja
nie miałam jeszcze karmelowej, ale wypróbuje na pewno:)
edytaha
A ja polecam czekoladową, moje ostatnie odkrycie. Smakowała mi jeszcze bardziej niż karmelowa :)
Urszula05
marietta
reanja
szczerze? nie wiem, pewnie tak, ale nie gwarantuję, że reszta proporcji będzie dobra a sam smak też może się różnić
zewa
reanja
Myślę, że spokojnie możesz inkę zamienić na kakao:)