SUPERPRZEPIS

Sernik kawowy na zimno

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 30
Sernik kawowy na zimno Więcej zdjęć (5)

Kawę pijam rzadko ale bardzo lubię kawowe słodkości. Akurat za oknem upalnie więc postanowiłam zrobić sernik na zimno o smaku kawowym. Do sera dodałam śmietanki aby masa była bardziej puszysta. Jako spód użyłam herbatników w czekoladzie .

Składniki:

Sernik kawowy na zimno

masa

  • 1 kg mielonego sera, u mnie z wiaderka
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • herbatniki w czekoladzie do wyłożenia foremki, u mnie wyszło 15 sztuk

na wierzch

  • 5 herbatników w czekoladzie
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik kawowy na zimno
Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Dno formy wyłożyć herbatnikami w czekoladzie, u mnie blaszka 28x25 i odstawić. Do miski przełożyć ok 1/3 sera. Dodać kawę rozpuszczalną oraz cukier. Dokładnie zmiksować aby składniki się rozpuściły. Jeśli lubimy ciasta bardziej słodkie można dać więcej cukru. Dodać resztę sera i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.

Żelatynę namoczyć w mleku aby napęczniała. Następnie podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować. Odstawić do wystudzenia.

W czasie gdy żelatyna będzie stygła ubić śmietankę i dodać do masy serowej. Dodać także gorzką czekoladę startą na drobnej tarce. Wszystko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Następnie cały czas miksować i wlewać powoli zimną płynną żelatynę. Miksować aż składniki dobrze sie połączą.

Masę przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ładnie wyrównać i posypać pokruszonymi herbatnikami i startą czekoladą.

Sernik zostawić na blacie kuchennym na około 3-40 minut aby herbatniki trocheę namiękły. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
Sernik kawowy na zimno
Dno formy wyłożyć herbatnikami w czekoladzie, u mnie blaszka 28x25 i odstawić.
Sernik kawowy na zimno
Żelatynę namoczyć w mleku aby napęczniała. Następnie podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować.
Sernik kawowy na zimno
W czasie gdy żelatyna będzie stygła ubić śmietankę i dodać do masy serowej. Dodać także gorzką czekoladę
Sernik kawowy na zimno
Wszystko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Następnie cały czas miksować

Tagi:

serniki ciasta