Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sernik z orzechowymi kulkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik z orzechowymi kulkami przekładamy masą orzechowo- kawową i czekoladowymi biszkoptami

Sernik z  orzechowymi kulkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z orzechowymi kulkami

 

  • Biszkopt czekoladowy:
  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 750g podwójnie zmielonego sera
  • 100g margaryny
  • 250g cukru pudru
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały budyń śmietankowy bez cukru
  • bakalie

 

 

  • Masa:
  • 1 margaryna
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki orzechów mielonych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • spirytus

Sposób przygotowania:

Sernik z orzechowymi kulkami
Biszkopt czekoladowy: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i każdą wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ).Kulki orzechowe: Do zmielonych orzechów dodać śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać . Odstawić.Masa serowa: Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać ser i budyń z proszkiem do pieczenia i bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą.Do tej samej blachy co piekliśmy biszkopty wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy połowę masy serowej , rozprowadzamy równomiernie i z masy orzechowej formujemy kulki i układamy na całej powierzchni sera ,całość przykrywamy resztą masy serowej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok godziny. Gotowy sernik odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Masa: Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę , dodać zmielone orzechy , kawę i spirytus do smaku dobrze wymieszać.Przełożenie: Biszkopt czekoladowy smarujemy połową masy przykrywamy sernikiem i smarujemy resztą masy przykrywamy drugim biszkoptem i polewamy polewą.
Sernik z  orzechowymi kulkami
Połowę masy serowej wylać na blachę pookładać orzechowe kulki i przykryć resztą masy
Sernik z  orzechowymi kulkami
Margarynę utrzec z cukrem dodać orzechy ostudzoną kawę i spirytus
Sernik z  orzechowymi kulkami
Biszkopt czekoladowy smarujemy połową masy przykrywamy sernikiem i smarujemy resztą masy przykrywamy drugim biszkoptem
Sernik z  orzechowymi kulkami
Na końcu placek smarujemy polewą czekoladową