Sposób przygotowania:
Sernik z orzechowymi kulkami
Biszkopt czekoladowy: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i każdą wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ).Kulki orzechowe: Do zmielonych orzechów dodać śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać . Odstawić.Masa serowa: Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać ser i budyń z proszkiem do pieczenia i bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą.Do tej samej blachy co piekliśmy biszkopty wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy połowę masy serowej , rozprowadzamy równomiernie i z masy orzechowej formujemy kulki i układamy na całej powierzchni sera ,całość przykrywamy resztą masy serowej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok godziny. Gotowy sernik odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Masa: Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę , dodać zmielone orzechy , kawę i spirytus do smaku dobrze wymieszać.Przełożenie: Biszkopt czekoladowy smarujemy połową masy przykrywamy sernikiem i smarujemy resztą masy przykrywamy drugim biszkoptem i polewamy polewą.
marietta