Sposób przygotowania:
Ciasto pijana śliwkaKrok 1:
Kilka godzin przed przyrządzeniem ciasta śliwki przekładamy do miseczki i zalewamy wódką.
Następnie śliwki odcedzamy z alkoholu. Wódki nie wylewamy, zostawiamy go do nasączenia biszkoptu.
Krok 2:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
Wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut. Upieczony biszkopt studzimy i dzielimy na dwa placki.
Każdy placek nasączamy wódką, w której moczyły się śliwki.
Krok 3:
Żółtka na krem ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą masę. Do masy dodajemy drobno posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Masę studzimy. Następnie dokładnie miksujemy z masłem. Kremem przekładamy placki kakaowe.
Krok 4:
Śliwki kroimy w mniejsze kawałki i układamy na wierzchu ciasta. Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy.
Wierzch ciasta oblewamy czekoladą. Ciasto studzimy i schładzamy.
Smacznego!