zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2394]

Chałwowy tort na każdą okazję

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piekłam tort dla koleżanki i okazało się, że jednak che większy. Miałam więc mały biszkopt, wykorzystałam go i zrobiłam dla nas torcik chałwowy. Był bardzo smaczny.

Chałwowy tort na każdą okazję

Składniki:

Chałwowy tort na każdą okazję

 

  • Biszkopt na średnicę 20 cm
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa chałwowa :
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 2 łyżki cukru

 

  • Do dekoracji :
  • kora mleczna biała
  • perełki srebrne
  • wiórki trio czekoladowe

Sposób przygotowania:

Chałwowy tort na każdą okazję
Ubić białka z cukrem na sztywno dodając w trakcie ubijania cukier. Potem dodawać żółtka a następnie porcje mąk przesianych z proszkiem do pieczenia ale mieszać już ręcznie i delikatnie. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i przeciąć na 3 krążki.

Następnie chwilę ucierać mascarpone z cukrem, wlać śmietanę i ubić ją z serkiem. Do masy zetrzeć chałwę na tarce i delikatnie wymieszać.

Krążki biszkoptowe nasączyć i przekładać masą. Na koniec udekorować tort resztą masy i ozdobami z czekolady i perełkami.

Tort wstawić do lodówki na około dwie godziny.

Tagi:

torty ciasta