Sposób przygotowania:
Chałwowy tort na każdą okazję
Ubić białka z cukrem na sztywno dodając w trakcie ubijania cukier. Potem dodawać żółtka a następnie porcje mąk przesianych z proszkiem do pieczenia ale mieszać już ręcznie i delikatnie. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i przeciąć na 3 krążki.
Następnie chwilę ucierać mascarpone z cukrem, wlać śmietanę i ubić ją z serkiem. Do masy zetrzeć chałwę na tarce i delikatnie wymieszać.
Krążki biszkoptowe nasączyć i przekładać masą. Na koniec udekorować tort resztą masy i ozdobami z czekolady i perełkami.
Tort wstawić do lodówki na około dwie godziny.
Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i przeciąć na 3 krążki.
Następnie chwilę ucierać mascarpone z cukrem, wlać śmietanę i ubić ją z serkiem. Do masy zetrzeć chałwę na tarce i delikatnie wymieszać.
Krążki biszkoptowe nasączyć i przekładać masą. Na koniec udekorować tort resztą masy i ozdobami z czekolady i perełkami.
Tort wstawić do lodówki na około dwie godziny.
Jagodowa
zewa
Dziękuję bardzo. Ale wydaje mi się, że to też sztuka nałożyć masę cukrową. Ja raz robiłam do niej podejście i nie było to dla mnie tak proste. Może gdybym jeszcze poćwiczyła to poszłoby lepiej ale jakoś na tym jednym poprzestałam. Może kiedyś się znowu skuszę ?
SylaUla
zewa
Tu dlatego dałam mniej cukru do śmietany i mascarpone i nie był tak bardzo słodki. Ale masz rację można przełamać słodycz czyms kwaśniejszym. Ja często daję własnie do torów czarną porzeczkę albo wiśniową. No chyba, że robię tort z owocami i zdarza się, że kiwi jest kwaśne to już nie daję dżemu.