Pychota kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące ciasto z doskonałym smakiem kakaowym

Pychota kakaowa

Składniki:

Pychota kakaowa

 

  • 380 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • 300 g masła
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 6 opakowań herbatników
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Pychota kakaowa
1. Mleko wlać do rondla. Następnie wsypać cukier oraz mąkę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Masę utrzeć z żółtkami oraz kakao. 2. Schłodzone mleko mieszać z masą maślaną do momentu powstania jednolitej masy. Herbatniki drobno pokruszyć, po czym wsypać je do ciasta. 3. Całość włożyć do formy i wstawić do lodówki, by masa stężała. Wierzch deseru posypać płatkami migdałów.