Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Pyszne bakłażany faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zawijasy są smaczne i lekkie. Każdy będzie się nimi zajadał...

Pyszne bakłażany faszerowane

Składniki:

Pyszne bakłażany faszerowane

 

  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dkg szalotek
  • 1 pęczek tymianku
  • 10 dkg fety
  • 1 duży bakłażan
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 100 ml octu owocowego
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/8 litra bulionu

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszne bakłażany faszerowane
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Szalotki również obierz, przekrój na pół. Tymianek opłucz i posiekaj. Ser drobno pokrusz. Bakłażana oczyść, umyj i pokrój na 12 plasterków. Podsmaż krótko na oliwie. Przypraw solą, pieprzem i oprósz brązowym cukrem. Do naczynia z bakłażanem dodaj szalotki, czosnek, wlej ocet oraz 300ml wody. Podduś wszystko nie dłużej niż 5 min. Zdejmij z patelni szalotkę i bakłażana. Na plasterkach bakłażana poukładaj ser, tymianek, następnie zwiń je w ruloniki. Z pomidorów, koncentratu pomidorowego i bulionu przygotuj sos. Polej danie sosem...

Tagi:

bakłażan