Sposób przygotowania:
Pyszne domowe precle
Drożdże mieszamy z częścią wody,2 łyżkami mąki. Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy cukier,rozrobione drożdże,pozostałą wodę,mieszamy.Następnie dodajemy roztopione masło,sól i dokładnie zarabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ( do wyrośnięcia). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i z każdej formujemy wałek o długości około 40-50 cm i formujemy precla. Zagotowujemy wodę z sodą. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Na gotującą się wodę wkładamy po 1 preclu ( na około 25 sekund z każdej strony),wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy soló,makiem lub sezamem. Postępujemy tak samo z każdym preclem. Wkładamy do rozgrzanego piecyka i pieczemy około 15 min. ( mają być dobrze zrumienione) Studzimy na kratce.