jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Precle z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Precelki wychodzą chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Polecam na śniadanie lub po prostu przekąskę.

Precle z sezamem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Precle z sezamem

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg mąki,
  • Około1,5 szklanki wody,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko do smarowania,
  • Sezam do posypania,
  • 1,5 litra wody do gotowania,
  • 1 łyżeczka sody do gotowania

 

Sposób przygotowania:

Precle z sezamem
Połowę wody podgrzewamy. Dodajemy do niej sól, cukier, drożdże oraz mąkę, tyle by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do podrośnięcia. Miedzy czasie mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej smalec i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy dokładając wodę (około 10-15 minut). Gotowe, gładkie ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Zagniatamy i dzielimy na około 15 części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 30-40 cm (wałek powinien być delikatnie grubszy na środku). Z gotowego wałka formujemy precle. Wodę zagotowujemy z dodatkiem sody. Uformowane precle wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy około 30 sekund. Po tym czasie wyjmujemy. Wyjęte układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość posypujemy sezamem. Precle pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Precle z sezamem
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na części
Precle z sezamem
z utoczonego drożdżowego wałka formujemy precelki.
Precle z sezamem
uformowane precle wrzucamy na 30 minut do gotującej wody z sodą
Precle z sezamem
Obgotowane wyjmujemy, smarujemy jajkiem , posypujemy sezamem i pieczemy

Tagi:

jajko jajka