Sposób przygotowania:
Precle z sezamem
Połowę wody podgrzewamy. Dodajemy do niej sól, cukier, drożdże oraz mąkę, tyle by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do podrośnięcia. Miedzy czasie mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej smalec i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy dokładając wodę (około 10-15 minut). Gotowe, gładkie ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Zagniatamy i dzielimy na około 15 części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 30-40 cm (wałek powinien być delikatnie grubszy na środku). Z gotowego wałka formujemy precle. Wodę zagotowujemy z dodatkiem sody. Uformowane precle wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy około 30 sekund. Po tym czasie wyjmujemy. Wyjęte układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość posypujemy sezamem. Precle pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.