Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Precle z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Precelki inne niż krakowskie, ale równie smaczne

Precle z makiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Precle z makiem

 

  • 1 szklanka mąka,
  • 10 dag masło,
  • 2 szt jajka,
  • 4 łyżki cukier puder,
  • 2 łyżki jogurt,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki aromat migdałowy,
  • 3 łyżki mak

 

Sposób przygotowania:

Precle z makiem
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać jogurt, wbić 1 całe jajko, dodać 1 żółtko, cukier puder, aromat. Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Z ciasta formować wałeczki i zwijać precelki. Posmarować białkiem, posypać makiem i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15- 20 minut w temp 160 stopni.
Precle z makiem
Etap 1