Sposób przygotowania:
Pyszne szkockie placuszki
W niewielkiej misce umieścić mąkę, sodę,proszek do pieczenia, cukier, jajko i mleko.Zmiksować wszystkie składniki.
Tak powstałe ciasto powinno być nieco gęstsze niż zwykłe ciasto naleśnikowe.
Na patelni rozgrzać olej (jakieś 4-5 łyżek).
Dużą łyżką nakładać ciasto tworząc nieduże placki.
Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Na każdym placuszku powinny pokazać się pęcherzyki powietrza.
Po usmażeniu układać placki na talerzu.Podawać ciepłe z syropem klonowym, masłem orzechowym, cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.Dobrze smakują także bez żadnych dodatków.
Smacznego.
Tak powstałe ciasto powinno być nieco gęstsze niż zwykłe ciasto naleśnikowe.
Na patelni rozgrzać olej (jakieś 4-5 łyżek).
Dużą łyżką nakładać ciasto tworząc nieduże placki.
Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Na każdym placuszku powinny pokazać się pęcherzyki powietrza.
Po usmażeniu układać placki na talerzu.Podawać ciepłe z syropem klonowym, masłem orzechowym, cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.Dobrze smakują także bez żadnych dodatków.
Smacznego.