gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Pysznotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo dobry placek, polecam gorąco.

Pysznotka

Składniki:

Pysznotka

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • masa karpatkowa w 5 minut z torebki
  • DODATKOWO
  • kilka paczek herbatników
  • kilka kostek czekolady mlecznej
  • MASA ŚMIETANKOWA
  • 800 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietanki fix
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej

Sposób przygotowania:

Pysznotka
BISZKOPT: białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i wmieszać do masy łyżką. Całość wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec w 180 st. przez ok 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. MASA: przygotować masę karpatkową jak podano na opakowaniu. Wyłożyć na placek. Herbatniki maczać w syropie lub roztworze syropu z wodą aby były miękkie podczas krojenia. Układać na masie karpatkowej. MASA ŚMIETANKOWA: przygotować masę agrestową. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i śmietanki fix. Pod koniec dodać tężejącą galaretkę agrestową. Wyłożyć masę na herbatniki. Posypać startą czekoladą