szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

pyszny brulee

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny krem brule czyli francuska rozkosz dla podniebienia

pyszny brulee

Składniki:

pyszny brulee

 

  • 2 szklanki kremówki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 8 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół szklanki bardzo drobnego cukru

Sposób przygotowania:

pyszny brulee
Mleko wraz z kremówką wlać do garnka, dodać laskę wanilii,na bardzo wolnym ogniu podgrzać, ale uważać aby się nie zagotowała,następnie wyjąć laskę wanilii. Żołtka utrzeć razem z cukrem pudrem.Powoli mieszając wlewać mleko do masy jajecznej.Do żaroodpornych kokilek wlać utworzoną masę jajeczna tak aby siegała 3/4 wysokości.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 1.5 godziny, następnie wyjąć i wystudzić..Gdy krem ostygnie, wstawić do lodówki.Tuz przed podaniem rozgrzać mocno piekarnik na grill.Powierzchnie kremu posypać drobnym cukrem i wstawić na najwyższą półke do piekarnika.Gdy na powierzchni wytworzy się skorupka podawać.