JoannaW

JoannaW

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sos grzybowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos z grzybków które sama nazbierałam. Sos pasujący do placków ziemniaczanych, makaronów lub podawany z pieczywem.

Sos grzybowy

Składniki:

Sos grzybowy

 

  • Składniki:
  • 500 g grzybów - u mnie mieszanka obgotowanych dwukrotnie ( maślaki, koźlarki, podgrzybki, prawdziwki)
  • 60 g masła - około 3 łyżki
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30%
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy
Na patelni z roztopionym masłem umieszczam poszatkowaną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy przez kilka minut na średniej mocy. Dodajemy grzyby (u mnie wcześniej dwukrotnie obgotowane).

Grzyby razem z zeszkloną cebulą smaż ok 20 minut, ciągle mieszając. Dodaj śmietankę, przyprawy oraz posiekaną pietruszkę. Gotuj jeszcze ok 3 min i gotowe.