Sposób przygotowania:
Pyszny sos do makaronówprzygotowanie
Ja poszłam lekko na łatwiznę i pomidory przepuściłam przez maszynkę do wyciskania soku.
Jeżeli jej nie macie to trzeba pomidory obrać ze skórki, zmiksować i przetrzeć przez sito ( chyba, że nie przeszkadzają wam pestki to ten ostatni krok można ominąć)
Marchewkę i cebulę myjemy i obieramy, paprykę pozbawiamy nasion- wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy pokrojoną natkę selera.
gotowanie
Całość zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy przez dwie godziny często mieszając, żeby nam sie nic nie przypaliło.
Gotujemy bez przykrycia- sos musi zgęstnieć
doprawianie i pasteryzacja
Po dwóch godzinach dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i jabłka starte na dużych oczkach - gotujemy jeszcze około godziny.
Mój sos zmiksowałam, ale tu już panuje całkowita dowolność, jeżeli nie przeszkadza wam grudkowatość sosu to można zostawiać w takiej formie.
Należy tylko pamiętać, że gdy miksujemy gorący sos pomidorowy to może nam zabarwić blender, no chyba że macie metalowy.
Zmiksowany sos ponownie zagotowujemy i rozlewamy do słoików.
Każdy słoik dokładnie czyścimy i zakręcamy.
Pasteryzujemy 25 minut i studzimy odwrócone do góry dnem.
grahamka
reanja
ten sos polecam, wystarczy zrobić na jesień, a przez całą zimę mamy na szybko coś swojego i bez konserwantów i innych polepszaczy:)
i oczywiście zawsze można go dosmaczyć :)