reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pyszny sos do makaronów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Lubię gotować, ale czasami są takie dni, że trzeba coś szybko przygotować i zamiast kupować w sklepie nafaszerowane chemią mam mały zapas w spiżarni.

Pyszny sos do makaronów

Składniki:

Pyszny sos do makaronów

 

 

  • 1 kg marchewki

 

 

 

  • 2 cebule

 

  • 3-4 łodygi selera naciowego ( można zamienić na korzeń)

 

  • 1 1/4 szklanki cukru

 

 

  • 5-6 płaskie łyżki soli

 

  • 1/2 szklanki oleju

 

  • płaska łyżeczka ostrej papryki

 

  • płaska łyżeczka pieprzu mielonego

 

  • 1 kopiata łyżka suszonego oregano

 

  • 1 kopiata łyżka suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Pyszny sos do makaronów

przygotowanie

Pyszny sos do makaronów
warzywa oczyszczamy i mielimy w maszynce do mięsa

Ja poszłam lekko na łatwiznę i pomidory przepuściłam przez maszynkę do wyciskania soku.
Jeżeli jej nie macie to trzeba pomidory obrać ze skórki, zmiksować i przetrzeć przez sito ( chyba, że nie przeszkadzają wam pestki to ten ostatni krok można ominąć)
Marchewkę i cebulę myjemy i obieramy, paprykę pozbawiamy nasion- wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy pokrojoną natkę selera.

gotowanie

Pyszny sos do makaronów
warzywa gotujemy przez dwie godziny, a następnie dodajemy jabłka i przyprawy

Całość zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy przez dwie godziny często mieszając, żeby nam sie nic nie przypaliło.
Gotujemy bez przykrycia- sos musi zgęstnieć

doprawianie i pasteryzacja

Pyszny sos do makaronów
sos nam mocno zgęstnieje i trzeba uważać żeby sie nie przypalił

Po dwóch godzinach dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i jabłka starte na dużych oczkach - gotujemy jeszcze około godziny.
Mój sos zmiksowałam, ale tu już panuje całkowita dowolność, jeżeli nie przeszkadza wam grudkowatość sosu to można zostawiać w takiej formie.
Należy tylko pamiętać, że gdy miksujemy gorący sos pomidorowy to może nam zabarwić blender, no chyba że macie metalowy.
Zmiksowany sos ponownie zagotowujemy i rozlewamy do słoików.
Każdy słoik dokładnie czyścimy i zakręcamy.
Pasteryzujemy 25 minut i studzimy odwrócone do góry dnem.