peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Pyzy nylonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyzy nylonowe to mazowiecka odmiana klusek śląskich

Pyzy nylonowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyzy nylonowe

 

 

  • Do okraszenia:
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu

Sposób przygotowania:

Pyzy nylonowe
Ziemniaki przecieramy lub mielimy, dosypujemy mąkę oraz sól, wybijamy jajko i zagniatamy. Gdy masa zrobi się jednolita odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm i w każdej palcem formujemy dołek. Mi najładniejsze dołeczki wychodziły spod palca serdecznego ;-) Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia klusek. Pamiętajcie o zamieszaniu ich łyżką aby nie przykleiły się do dna garnka ;-) Pozdajemy polane skwarkami lub sosem myśliwskim. Ja użyłam do okraszenia cebulki zrumienionej na smalcu.
Pyzy nylonowe
Pyzy nylonowe - kluski śląskie po mazowiecku