Sposób przygotowania:
Pyzy rwane
Mąkę rozczynić mlekiem z drożdżami. Gdy podrośnie, wbić całe jaja, dodać żółtka i kawałek masła, sól, wyrobić dobrze. Gdy ciasto zacznie rosnąć, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozciągnąć ręką i małym kieliszkiem od wina wycinać jak pączki. Zostawić na stolnicy, aż podrosną. Wtedy wrzucić do wrzącej wody. Nie przykrywać rondla pokrywą, bo przy¬kryte podrosną, a po zdjęciu pokrywy zaraz opadną. Jest to warunek konieczny, by pyzy się udały. Gdy wypłyną, są ugotowane. Wybrać łyżką cedzakową, polać przesmażoną słoniną i zaraz podawać, bo opadną. Należy na nie czekać przy stole i rwać widelcem, nie krajać, bo są bardzo pulchne i zrobiłby się zakalec od noża. Można je robić również tylko na wodzie i drożdżach bez jaj i masła, a też będą dobre.