Sposób przygotowania:
Pyzy ziemniaczane
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Wyłożyć je na gęste sito, odstawić na 10 minut, by sok ociekł do miski. Następnie dobrze odcisnąć, potem odlać ostrożnie płyn tak, by pozostawić osiadłą na dnie miski skrobię. Dodać ją do startych ziemniaków. Wbić jajko, wsypać kilka łyżek mąki, posolić. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodać troszkę mąki.Łyżeczką nabierać niewielkie porcje masy. W dłoniach zwilżonych wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na lekko oprószonej mąką deseczce. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 7 do 10 minut od wypłynięcia. Odcedzić na sicie.Cebulę i słoninę drobno pokroić. Smażyć na patelni do zrumienienia. Pyzy polać cebulą ze skwarkami.
asiaows
Gość
Magdusia1312
Yustina1988
kicia16
Magdusia1312