Sposób przygotowania:
Rabanadas- grzanki z cynamonem
Cynamon mieszamy z cukrem w proporcji 1 do2. Jedna łyżka cynamonu
na dwie łyżki cukru. Ilość składników zależy od tego jak dużą mamy bagietkę, na
jakie plastry ją pokroimy i jak mocno cynamonowe chcemy mieć grzanki.
Jajko mieszamy z mlekiem.
Bagietkę kroimy na plastry, w oryginale o grubości 1 cm, moim zdaniem są za
cienkie, kroję takie o grubości 2-3
cm. Można obciąć skórkę, ale nie jest to konieczne, ja
zdecydowanie wolę ją zostawić.
Krążki bagietki maczamy w jajku z mlekiem i kładziemy na
patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Smażymy chwilę z obu stron, aż grzanki
pięknie się zarumienią.
Zdejmujemy z patelni i jeszcze gorące posypujemy, dość
obficie, cynamonem zmieszanym z cukrem. Zjadamy na gorąco.
Do tego kawa z mlekiem i mamy idealne, portugalskie
śniadanie
na dwie łyżki cukru. Ilość składników zależy od tego jak dużą mamy bagietkę, na
jakie plastry ją pokroimy i jak mocno cynamonowe chcemy mieć grzanki.
Jajko mieszamy z mlekiem.
Bagietkę kroimy na plastry, w oryginale o grubości 1 cm, moim zdaniem są za
cienkie, kroję takie o grubości 2-3
cm. Można obciąć skórkę, ale nie jest to konieczne, ja
zdecydowanie wolę ją zostawić.
Krążki bagietki maczamy w jajku z mlekiem i kładziemy na
patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Smażymy chwilę z obu stron, aż grzanki
pięknie się zarumienią.
Zdejmujemy z patelni i jeszcze gorące posypujemy, dość
obficie, cynamonem zmieszanym z cukrem. Zjadamy na gorąco.
Do tego kawa z mlekiem i mamy idealne, portugalskie
śniadanie