Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Truskawki i rabarbar to połączenie idealne. Zamknięte w słoiczku przypomną nam słoneczny czerwiec w samym środku mroźnej zimy.

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Składniki:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i przekrajamy na pół. Umyty rabarbar pozbawiamy zdrewniałych końcówek i kroimy na 2 cm kawałki. Rabarbar mieszamy z truskawkami w dużym garnku z grubym dnem. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny.

Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Następnego dnia ponownie gotujemy na średnim ogniu, w czasie gotowania mieszamy i zdejmujemy białą piankę powstającą na wierzchu.

Dżem gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przekładamy do umytych, osuszonych, wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem.