Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i przekrajamy na pół. Umyty rabarbar pozbawiamy zdrewniałych końcówek i kroimy na 2 cm kawałki. Rabarbar mieszamy z truskawkami w dużym garnku z grubym dnem. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny.
Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia ponownie gotujemy na średnim ogniu, w czasie gotowania mieszamy i zdejmujemy białą piankę powstającą na wierzchu.
Dżem gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przekładamy do umytych, osuszonych, wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem.
Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia ponownie gotujemy na średnim ogniu, w czasie gotowania mieszamy i zdejmujemy białą piankę powstającą na wierzchu.
Dżem gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przekładamy do umytych, osuszonych, wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem.