czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Rabarbarowy pucharek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo miła i smaczna odmiana deserku.

Rabarbarowy pucharek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rabarbarowy pucharek

 

  • 1 kg malinowego rabarbaru,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 3 paczuszki cukru waniliowego,
  • 1/2 l śmietanki kremówki,
  • śmietan-fix.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rabarbarowy pucharek
Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać cukrem waniliowym i przykryć pokrywą lub szczelnie zakryć folią aluminiową. Piec ok. 45 min w temp. 185st. Osączyć na sicie, a ściekający sok przelać do garnka i odparować, tak aby zmniejszył o połowę swą objętość, Ostudzić. Rabarbar zasypać połową cukru i dokładnie rozgnieść widelcem. Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Wymieszać z rabarbarem. Dodać trochę odparowanego syropu. Przełożyć do pucharków. Można polać syropem. Ja dodałam odrobinkę fioletowego barwnika spożywczego dla uzyskania bardziej wyrazistego koloru.
Rabarbarowy pucharek
Etap 1
Rabarbarowy pucharek
Etap 2