slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Mille-feuille w pucharkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny deser w niecodziennym wydaniu, Mille-feuille to kremówka ale ja podałam ją w pucharku i dzięki temu pięknie się prezentuje. Polecam na deser po uroczystym obiedzie.

Mille-feuille w  pucharkach

Składniki:

Mille-feuille w pucharkach

 

  • 100 g ciasta francuskiego
  • 1 szkl wyciśniętego soku z marchewki
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 1 czubata łyżka proszku budyniowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • dekoracja: kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Mille-feuille w pucharkach
Ciasto francuskie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy.

Do garnka wlewamy 3/4 szkl soku marchewkowego, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i masło, zagotowujemy.

W pozostałym soku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy jak normalny budyń. Zdejmujemy z gazu i studzimy.

Śmietankę wraz z 2 łyżkami cukru pudru ubijamy na sztywno. Odkładamy 5 łyżek ubitej śmietanki na później. Do pozostałej śmietanki dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu marchewkowego i cały czas miksujemy.

Zimne ciasto francuskie kruszymy i wsypujemy po 2 łyżki do każdego pucharka (razem do 4 szt.).

Na ciasto francuskie wykładamy po 2 łyżki masy śmietanowo-marchewkowej. Na masę pozostałe ciasto francuskie i pozostałą masę.

Na górę deserków wykładamy śmietankę którą odłożyliśmy. Dekorujemy posypką kolorową.

Deser przechowujemy w lodówce.

Najlepiej składać deser przed podaniem aby ciasto francuskie było kruche.

Tagi:

deser