renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Racuchy drożdżowe z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste racuchy drożdżowe i pysznym wiśniowym sosem. Polecam nie tylko na obiad ale również na podwieczorek.

Racuchy drożdżowe z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z wiśniami

 

  • pełna szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Na sos:
  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z wiśniami

Etap 1

Racuchy drożdżowe z wiśniami
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, wkruszyć drożdże i dać cukier.

Mąkę wyspać do wysokiego naczynia. Na środku rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrami. Poczekać 10 minut.

Etap 2

Racuchy drożdżowe z wiśniami
Nastepnie na drożdże wbić jajka i wszystko wymieszać.

Po tym czasie wbić jajka.

Etap 3

Racuchy drożdżowe z wiśniami
Mieszać ciasto na gładką masę dolewając mleko.

Mieszając należy stopniowo dolewać ciepłe mleko.

Etap 4

Racuchy drożdżowe z wiśniami
Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć racuszki.

Na rozgrzanym oleju należy smażyć racuszki na złoty kolor z obu stron.

Etap 5

Racuchy drożdżowe z wiśniami
W międzyczasie nalezy przygotować sos wiśniowy - wiśnie gotować z cukrem,.

Wiśnie włożyć do garnka i podgrzewać tak aby zaczęły się gotować. Gdy puszczą sok, należy doprawić cukrem do smaku i pogotować jeszcze ok. 15 minut. Racuszki podawać polane obficie sosem wiśniowym.