pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Racuchy jabłkowe na cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

w mojej wersji polane sokiem granatowym

Racuchy jabłkowe na cieście piwnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy jabłkowe na cieście piwnym

 

Sposób przygotowania:

Racuchy jabłkowe na cieście piwnym
Mąkę przesiewamy przez sitko, aby się dobrze napowietrzyła. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Same żółtka miksujemy z oliwą. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Miksujemy powoli wlewając piwo, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, oczywiście bez gniazd nasiennych. Posypujemy starą korą cynamonowca. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do odstanego ciasta. Delikatnie mieszamy. W tak przygotowanym cieście maczamy plasterki jabłka i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone na rumiana osączamy z tłuszczu. Wierzch polewamy sokiem granatowym (można użyć innego soku lub cukru pudru) i zjadamy :o). Smacznego.
Racuchy jabłkowe na cieście piwnym
Najpierw miksujemy żółtka jaj z dodatkiem oleju rzepakowego i mąki
Racuchy jabłkowe na cieście piwnym
Następnie dodajemy dowolne ciemne piwo typu porter
Racuchy jabłkowe na cieście piwnym
Miksujemy z wyczuciem do wyrobienia jednolitej masy
Racuchy jabłkowe na cieście piwnym
Plasterki jabłek maczamy w cieście piwnym i smażymy na złoto