Sposób przygotowania:
Racuchy jabłkowe na cieście piwnym
Mąkę przesiewamy przez sitko, aby się dobrze napowietrzyła. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Same żółtka miksujemy z oliwą. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Miksujemy powoli wlewając piwo, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, oczywiście bez gniazd nasiennych. Posypujemy starą korą cynamonowca. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do odstanego ciasta. Delikatnie mieszamy. W tak przygotowanym cieście maczamy plasterki jabłka i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone na rumiana osączamy z tłuszczu. Wierzch polewamy sokiem granatowym (można użyć innego soku lub cukru pudru) i zjadamy :o). Smacznego.