limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Racuchy miodowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20

Słodkie racuszki w sam raz na poprawę nastroju

Racuchy miodowe

Składniki:

Racuchy miodowe

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu ekologicznego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • nasiona z dwóch strąków kardamonu
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Racuchy miodowe
Zaczynam od wymieszania mąki z jogurtem ekologicznym, tak by powstało gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Następnie dodaję cukier i przyprawy. Wszystko mieszam, przykrywam i odstawiam na co najmniej 6 godzin. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyjmuję ciasto i jeszcze raz mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Smażę z dwóch stron cienkie, niewielkie placuszki. Podaję jeszcze gorące, polane miodem. SMACZNEGO!