Sposób przygotowania:
Racuchy piegusy bez tłuszczu
Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże i cukier oraz dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczęły pracować. Następnie wbijamy jajko, dodajemy serek, skórkę z pomarańczy oraz sok. Całość dokładnie mieszamy. Do takiej masy stopniowo dodajemy mąkę i sól. Dobrze połączone składniki powinny tworzyć ciasto swobodnie spływające łyżki, a jednocześnie się rwące. Każdą kostkę czekolady kroimy na dziewięć małych kosteczek i dodajemy do ciasta. Które odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość na rozgrzanej patelni ( najlepiej bez tłuszczu) smażymy placuszki z 2 łyżek ciasta. Nakładamy i przykrywamy pokrywką, jak się góra zetnie możemy obracać na drugą stronę. Lekko ostudzone posypujemy pudrem.