Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Racuchy piegusy bez tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Racuchy bez tłuszczu z serowym nawilżeniem i czekoladowymi kleksami. Deser, przekąska lub kolacja dla małych i dużych.

Racuchy piegusy bez tłuszczu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy piegusy bez tłuszczu

 

  • ciasto:szklanka ciepłego mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki serka o obniżonej zawartości tłuszczu
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka otartej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • cukier puder
  • ewentualnie tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy piegusy bez tłuszczu
Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże i cukier oraz dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczęły pracować. Następnie wbijamy jajko, dodajemy serek, skórkę z pomarańczy oraz sok. Całość dokładnie mieszamy. Do takiej masy stopniowo dodajemy mąkę i sól. Dobrze połączone składniki powinny tworzyć ciasto swobodnie spływające łyżki, a jednocześnie się rwące. Każdą kostkę czekolady kroimy na dziewięć małych kosteczek i dodajemy do ciasta. Które odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość na rozgrzanej patelni ( najlepiej bez tłuszczu) smażymy placuszki z 2 łyżek ciasta. Nakładamy i przykrywamy pokrywką, jak się góra zetnie możemy obracać na drugą stronę. Lekko ostudzone posypujemy pudrem.
Racuchy piegusy bez tłuszczu
Do rozrobionych drożdży dodajemy sok i skórkę z pomarańczy.
Racuchy piegusy bez tłuszczu
Dobre wyrobione ciasto powinno swobodnie spływać.
Racuchy piegusy bez tłuszczu
Każdą kostkę czekolady kroimy na dziewięć mniejszych kawałków.
Racuchy piegusy bez tłuszczu
Racuszki smażymy wolno na suchej patelni.