Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Domowe drożdżówki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne bułeczki z drożdżowego ciasta nadziane marmoladą .Wspaniale smakują z dodatkiem ciepłego kakao lub mleka. Świetne jajo drugie śniadanie dla dziecka do szkoły.

Domowe drożdżówki z marmoladą

Składniki:

Domowe drożdżówki z marmoladą

na ciasto:

Nadzienie:

  • Twarda marmolada o smaku wieloowocowym

Na wierzch bułeczek :

  • cukier perlisty
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Domowe drożdżówki z marmoladą

Przygotowanie rozczynu :

W dużej misce drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać troszkę ciepłego mleka i 10 dag mąki. Wszystko dokładnie wymieszać (gęstość rozczynu powinna być konsystencji kwaśnej śmietany). Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

Przygotowanie ciasta drożdżowego :

Margarynę stopić, przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn gotowy dodajemy go do miski z resztą mąki, dodajemy żółtka z cukrem, resztę ciepłego mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto bardzo starannie tak aby do ciasta weszło jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i odstaje od ręki i naczynia, wlewamy powoli margarynę. Wyrabiamy ciasto, dodajemy cukier waniliowy.Gdy ciasto pochłonie całkowicie tłuszcz należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie wyłożyć je na posypanej mąką stolnicy i jeszcze raz wyrobić.

Etap końcowy:

Domowe drożdżówki z marmoladą
Bułeczki po upieczeniu ściągamy z blachy i studzimy

Z ciasta formować małe bułeczki w środek dając po łyżeczce marmolady. Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia ciast). Pozostawić na chwileczkę do podrośnięcia. W miseczce roztrzepać żółtko z mlekiem. Posmarować wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka przygotowanym żółtkiem i posypać cukrem perlistym. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.25-30 min.