Sposób przygotowania:
Domowe drożdżówki z marmoladąPrzygotowanie rozczynu :
W dużej misce drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać troszkę ciepłego mleka i 10 dag mąki. Wszystko dokładnie wymieszać (gęstość rozczynu powinna być konsystencji kwaśnej śmietany). Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Przygotowanie ciasta drożdżowego :
Margarynę stopić, przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn gotowy dodajemy go do miski z resztą mąki, dodajemy żółtka z cukrem, resztę ciepłego mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto bardzo starannie tak aby do ciasta weszło jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i odstaje od ręki i naczynia, wlewamy powoli margarynę. Wyrabiamy ciasto, dodajemy cukier waniliowy.Gdy ciasto pochłonie całkowicie tłuszcz należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie wyłożyć je na posypanej mąką stolnicy i jeszcze raz wyrobić.
Etap końcowy:
Z ciasta formować małe bułeczki w środek dając po łyżeczce marmolady. Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia ciast). Pozostawić na chwileczkę do podrośnięcia. W miseczce roztrzepać żółtko z mlekiem. Posmarować wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka przygotowanym żółtkiem i posypać cukrem perlistym. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.25-30 min.