Sposób przygotowania:
Racuchy z dżemem
Mleko lekko podgrzewamy i wkruszamy do niego drożdże. Dokładnie rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i dolewamy mleka w takiej ilości, aby ciasto miało zwartą, gęstszą konsystencję (nie może być jednak zbyt gęste. Ten moment wyczuwa się z czasem, wraz z praktyką). Dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Do tej czynności dobrze sprawuje się drewniana łyżka, którą „uderzamy” ciasto tworząc w nim pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia nakryte czystą ściereczką. Patelnię wylewamy oliwą i rozgrzewamy. Po wyrośnięciu ciasta, nabieramy go zwilżonymi oliwą rękami porcja po porcji, do środka każdej porcji umieszczając ulubiony dżem lub konfiturę, zaklejamy i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu racuchów posypujemy je cukrem pudrem.